Marlex, Dirk Martensstraat 23, 8200 Brugge

Een bedrijfsovername: wat met de financiering en de waardebepaling? | in kader van Week van de Bedrijfsoverdracht

18 november 2021 19:00
Een bedrijfsovername: wat met de financiering en de waardebepaling? | in kader van Week van de Bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsovername is vaak een once in a lifetime experience die niet tot de core business van een ondernemer behoort. Vaak komt er heel wat bij kijken en is een grondige voorbereiding een must. Vooraf dient u zich bijvoorbeeld de vraag te stellen of u de handelszaak (asset deal) of de aandelen (share deal) wil (ver)kopen? Bedrijfseconomisch beogen beide transacties in principe hetzelfde resultaat, maar vanuit juridisch, fiscaal en financieel oogpunt zijn het totaal verschillende transacties.

Het moeilijkste gedeelte bij een overname blijft natuurlijk het bepalen van de juiste (ver)koopprijs. Marlex bezorgt u een overzicht van de meest gangbare waarderingsmethoden en geeft de belangrijkste basisprincipes mee met een aantal tips & tricks die noodzakelijk zijn voor het zo optimaal mogelijk waarderen van uw onderneming.

Tot slot dient een bedrijfsovername ook gefinancierd te worden. Als het om grotere bedragen gaat is dat niet altijd evident. Er zijn meerdere financieringsvormen die gebruikt kunnen worden, zoals de traditionele bankleningen die in het verleden veruit het meest gebruikt werden. Maar ook alternatieven zoals een earn-out, vendor-loan of een Winwinlening behoren tot de mogelijkheden. Graag zet Marlex voor u dan ook diverse mogelijkheden van financiering op een rijtje.

Kom op donderdag 18 november 2021 meer te weten over deze topics en blijf nadien gezellig napraten met een drankje en een hapje.

Programma
18u45 onthaal
19u00 seminarie
19u45 napraten en mogelijkheid tot vragen stellen

Praktisch
Datum: donderdag 18 november van 18.45 tot 22.30 uur
Locatie: Marlex, Dirk Martensstraat 23, 8200 Brugge google maps
Deelname: gratis deelname inclusief receptie en cursusmateriaal
Inschrijven mogelijk tot en met maandag 15 november.

Sprekers
Marc is gedreven door het ondernemingsrecht. Dankzij zijn ervaring heeft hij expertise in verschillende domeinen, waaronder M&A, vennootschapsrecht, commercieel recht en vastgoedrecht. Met zijn overkoepelende blik geeft hij het gepaste juridisch advies voor uw onderneming.

Elise behaalde in 2015 haar diploma accountancy en fiscaliteit, waarna ze in 2020 haar Master in de Rechten aan de Universiteit van Gent heeft behaald. Ze heeft zich gedurende haar studiejaren gespecialiseerd in fiscaliteit en het ondernemingsrecht in ruime zin.

Label weekvandebedrijfoverdracht 2021
Marlex Overnamekrant Marlex Overnamekrant

Week van de Bedrijfsoverdracht 2021

Op 15 november 2021 startte Week van de Bedrijfsoverdracht (editie 2021) van Agentschap Innoveren & Ondernemen – VLAIO! Ontdek in deze en volgende video’s enkele tips & tricks van onze advocaten die bij een bedrijfsovername van pas kunnen komen.

Marc D’hoore licht alvast de meerwaarde van Marlex toe wanneer u een bedrijf koopt of verkoopt. Lobke Pottie geeft u meer duidelijkheid over de reps & warranties. Stijn Berlamont geeft wat meer uitleg over het verschil tussen een share deal en een asset deal, twee soorten overnameovereenkomsten. Elise Claeys sluit af met drie tips om de waarde van jouw onderneming te maximaliseren bij een overname.

Sprekers
Marc D'hoore
Marc D'hoore